Projecció: “Indomables, una historia de mujeres libres”

El dissabte 24 de març a les 19.30h es projectarà el documental “Indomables, una historia de mujeres libres”. El documental ens recorda que, en aquest estat, durant els anys trenta, va haver-hi un grup de dones, moltes d’elles anarquistes, que va decidir prendre en les seues mans la destinació de les seues vides, un fet inusitat per a l’època.
No van ser les úniques, ni les primeres, però el que sí van fer va ser un treball social i humà de primer ordre, que no mereix l’oblit històric en què, per diverses raons i interessos, ha caigut. Aquest documental ens permet recuperar la seua memòria.

Ens recorda també que les millores no s’aconsegueixen sense lluita, sense sacrifici, sense l’altruisme desinteressat que suposa sembrar avui per a collir demà. Açò va ser el que van fer aquestes valentes dones, van lluitar per elles, però també per les seues filles i nétes, per totes les dones del món.

També ens ensenya que la lluita no té fi, és un procés continu, constant, perquè el que es fa en el present té repercussions en el futur. El grup que van formar Mujeres Libres, una organització anarquista integrada exclusivament per dones, tenia com a objectiu que les dones s’alliberaren per elles mateixes de la tradicional situació de submissió social, laboral i familiar en què es trobaven sumides.

Cal recordar que si van prendre aquesta decisió va ser perquè ni tan sols la pròpia CNT, un sindicat en el qual l’element masculí era el predominant i dirigent, va tenir en compte les seues reivindicacions purament feministes. Les dones anarquistes van decidir que no podien romandre a l’ombra dels homes, per contra, havien de tenir la seua pròpia veu, els seus òrgans de representació, la seua pròpia lluita particular, sense oblidar per açò, que tots, dones i homes per igual, estem units per un origen i una destinació comuna. El que afecta a uns afectarà necessàriament als altres. No es tracta de dues lluites diferents i oposades, no formen dos extrems oposats, com pretenen alguns i algunes, sinó que són dues branques diferents d’un mateix arbre: l’ésser humà.

Sara Berenguer va dir que el gran treball de Mujeres Libres va ser alçar a les dones, emancipar-les, donar-los a comprendre que podien expressar-se, que tenien personalitat. Ajudar a la dona perquè es fera respectar, perquè es fera valdre, en el que val, no més que ningú, però amb una vàlua i un caràcter eminentment femení. Sense oblidar, com va escriure Lucia Sánchez Saornil, que per a un anarquista abans que tot i per sobre de tot està l’individu.

El documental “Indomables, una historia de mujeres libres” ens parla del passat per a entendre el present. Deixem, doncs, que siguen les seues pròpies protagonistes les que ens expliquen sobre aquell període tan difícil, complex i decisiu de la història de totes nosaltres.