Les anarquistes Mónica i Francisco sortiran de presó per ser expulsades de l’Estat espanyol

La mesura es farà efectiva els pròxims dies i comporta la prohibició de tornar per un període de vuit anys. Han passat tres anys i tres mesos empresonades sota l’acusació d’haver col·locat un artefacte explosiu a la basílica del Pilar de Saragossa.

Mónica Caballero i Francisco Solar quedaran en llibertat durant els pròxims dies, després que la secció quarta de la sala penal de l’Audiència Nacional (AN) espanyola –la mateixa que les va condemnar– acordés substituir l’any i tres mesos de pena de presó que els quedava per complir per la seva expulsió de l’Estat espanyol.

Caballero va rebre la notícia a la presó d’Estremera i Solar a la de Villabona, centres des d’on seran directament traslladades a l’Aeroport de Barajas un cop la policia encarregada d’estrangeria faci efectiva d’ofici l’execució del decret d’expulsió a Xile, estat d’on són originaris. Tenen un termini d’un mes però segons un dels advocats de la defensa, José Luís Galán, “la mesura no hauria de trigar més d’una setmana en aplicar-se”.

Un cop pugin a l’avió Mónica i Francisco quedaran en llibertat i no podran tornar a l’Estat espanyol per un període de vuit anys. Aquest fet es produeix gràcies al fet que les defenses dels xilens van invocar a l’article 89 del Codi Penal, que permet que les penes de més d’un any de presó contra persones sense nacionalitat espanyola es puguin substituir per l’expulsió del país. En casos com aquest, on es considera que la gravetat dels delictes és major, la justícia requereix que les condemnades hagin complert dos terços de la pena per tal de permetre l’aplicació d’aquesta mesura.

Font i notícia completa: La Directa