L’Ajuntament de Barcelona admet un “error” i es compromet a atorgar un pis social a la veïna que s’havia declarat en vaga de fam

L’afectada, Julieta Lara, amb invalidesa reconeguda del 90% i un fill menor, va ser desallotjada d’un bloc del Paral·lel de Barcelona i l’ajuntament li va denegar la solució habitacional que assegura que se li havia promès

Julieta Lara, una veïna del barri del Poble-sec de Barcelona que el passat mes de novembre va ser desallotjada de l’immoble que ocupava des de fa dos anys a l’avinguda del Paral·lel, ha obtingut de l’Ajuntament de Barcelona un compromís per escrit aquest migdia pel qual es compromet a atorgar-li un “habitatge de caràcter social adequat”. Lara, acompanyada d’una desena de persones que li donen suport, va iniciar una protesta ahir al migdia, primer a l’oficina municipal d’Habitatge del districte de Sants-Montjuïc, i després a la plaça de Sant Jaume, davant de l’Ajuntament, per denunciar que Serveis Socials li hi havia denegat la solució habitacional que es va comprometre a plantejar-li quan va ser desallotjada fa gairebé quatre mesos. L’escrit de l’Ajuntament, firmat pel gerent de l’àrea de Serveis Socials, Ricard Fernàndez, rectifica aquesta decisió prèvia i argumenta que, “per la convivència amb el seu fill menor d’edat i atenent l’informe emès pel gerent de l’Institut Municipal de Serveis socials en data 6 de març de 2017” s’acorda concedir-li un pis social “la formalització contractual” del qual “es decidirà en el termini aproximat d’una setmana”.

Julieta Lara, una veïna del barri del Poble-sec de Barcelona es va dirigir ahir a la tarda a la plaça de Sant Jaume on va iniciar una vaga de fam en demanda del pis d’emergència. Prèviament, al migdia, va iniciar una tancada a l’Oficina d’Habitatge del districte de Sants-Montjuïc, al carrer d’Antoni de Capmany, acompanyada d’una desena llarga de persones que van acudir a donar-li suport en resposta a la crida feta a les xarxes socials amb l’etiqueta #EstamosconJulieta.

Lara, amb diversitat funcional perquè té una cama amputada com a conseqüència d’un accident de trànsit, té reconegut un grau d’invalidesa del 90% per part de l’administració. També té un fill de dotze anys a càrrec seu. Segons que explica, un cop va ser desallotjada del bloc conegut com La Profana (juntament les últimes quatre ocupants que hi resistien), va iniciar una tancada a l’Oficina dels Serveis Socials del Poble-sec, juntament amb una vintena de persones, per demandar una solució habitacional. D’allà, relata, en va sortir amb el compromís que el districte li sufragaria una pensió mentre es tramitava la concessió d’un pis d’emergència social. “He fet tota la paperassa que em van demanar i, la setmana passada, quatre mesos després, m’assabento que me l’han denegat, i no perquè m’ho hagin comunicat de cap manera, sinó perquè jo vaig anar a preguntar-ho”, relata. Segons la mateixa afectada, el motiu que li han donat per la no concessió és que no està empadronada al districte de Sants-Montjuïc.

El bloc on vivia Lara i on tenia previst posar en marxa una cooperativa dedicada a la criança de filles, va ser desallotjat per una vuitantena d’antiavalots dels Mossos per ordre judicial, a partir de la demanda d’una societat finlandesa (amb capital a Lusemburg) anomenada Vauras Investment SL la qual, segons el seu web, es dedica al lloguer de cotxes, iots i jets de luxe.

Lara i les persones que donen suport a la seva demanda van ocupat l’Oficina d’Habitatge de Sants-Montjuïc durant unes quatre hores, després d’haver-hi accedit al voltant de la 1 del migdia. Al llarg de l’ocupació, segons que explica Lara, van aparèixer dues persones del disctricte que van assegurar que estudiarien el cas la setmana vinent, però les respostes no els van semblar convincents, “més aviat semblaven allargues perquè marxéssim”. Pels volts de les 5 de la tarda van decidir traslladar la protesta davant de l’Ajuntament, on les regidores de la CUP-Capgirem Barcelona Maria Rovira i Maria José Lecha es van interessar pel cas i van demanar que algun representant del consistori s’hi reunís. A continuació Julieta Lara i una de les seves companyes van entrar a la seu municipal per parlar amb el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner. En acabar aquest encontre, la mateixa afectada va explicar que, des del consistori, se li havia reconegut que la denegació de l’habitatge social “ha estat un error que se solucionarà” però, amb tot, va decidir passar a la nit a la mateixa plaça “fins que em donin una resposta per escrit”. Ho ha fet acompanyada del grup de suport, acampat damunt les llambordes. Aquest matí ha estat de nou cridada a l’Ajuntament on se li ha entregat la carta amb el compromís escrit d’un pis social, molt celebrada per les acompanyants de Julieta Lara.

Font: La Directa